Som una organització sense ànim de lucre per a professionals de coaching que acompanyem en català.

Contacte

info@coaches.cat

Blog Lideratge

El líder-coach

Per saber què és un líder-coach hem de començar per definir què és un líder. A priori sembla que tothom ho tenim força clar, segur? A veure, fem la prova, pregunteu a qui vulgueu que significa per a ell o ella ser un bon líder o que entén per lideratge. Estic segur que les respostes us sorprendran. Llavors, crec que el més assenyat és començar per definir clarament que volen dir líder i lideratge. Comencem doncs per buscar-ho al diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans:

lideratge

m. [LC] [SP] Condició de líder.

líder

1 m. i f. [LC] [PO] [AN] Cap d’un partit polític, d’una associació, d’una secta, etc. Fou la líder dels liberals.
2 m. i f. [LC] [SP] Cap d’una classificació, d’una competició, etc. El líder del campionat. L’equip líder de la lliga d’handbol. Una empresa líder en productes alimentaris.

Bé, ara ja sabem que un líder és un cap. Ja ho tenim clar? Quines son les qualitats que ha de tenir un bon cap? Qui l’ha escollit? Per què l’hem de seguir? Podem fer multitud de preguntes i ens podem perdre, però si ens centrem en l’àmbit del coaching, del que ens pertoca en aquest lloc, liderar és centrar l’atenció i l’energia i organitzar el temps i els recursos per a un determinat propòsit. Anem doncs al lideratge d’un mateix, el lideratge personal, sense el qual no poden existir la resta. Tot bon lideratge comença per un mateix. Un bon líder practica amb l’exemple i s’autoavalua.

Quan un es lidera a si mateix pot liderar els altres.

Tots naixem amb aquesta capacitat, però alguns la desenvolupen i altres no. Les creences limitants, de les que parlaré en futures entrades, ens influeixen molt. Tot és una qüestió d’actitud.

Hi han moltes maneres de liderar i es pot aplicar a molts camps i moments, a un mateix o a un equip o grup de persones.

Alguns individus tenen una gran capacitat de conduir els altres i d’inspirar-los, sense emprar la coacció ni incentius materials. Tenen un cert magnetisme personal. Es diu que tenen carisma. Tots naixem amb aquesta qualitat, però aflora quan un és autèntic i sincer. El líder carismàtic és el que té la capacitat de generar entusiasme. És elegit com a líder per la seva manera de donar entusiasme als seus seguidors.

oques segueixen al líder
Imatge de Oscar Castillo en Pixabay

En el context del coaching el líder no és més important que la resta, no està per sobre dels altres. El líder-coach es posa al servei del altres i no pas al contrari. En qualsevol organització que es faci servir la metodologia del coaching, el líder treballa per aconseguir uns objectius comuns i uns objectius personals.

El lloc del líder-coach és empenyent i acompanyant els altres, i no pas pressionant-los. Si la pressió fos necessària llavors ha de ser compartida per tots, i el líder la regularà i la gestionarà.

Algunes de les característiques pròpies d’un líder-coach són:

  • gran capacitat d’escolta i comprensió de les necessitats dels membres del grup
  • l’ús de tècniques i eines de coaching
  • l’autogestió de les emocions
  • l’alt grau de compromís amb els objectius del grup i la capacitat d’administrar-lo
  • adaptar-se a les circumstàncies

En resum, el líder-coach ajuda a desenvolupar el talent de les persones de l’equip, a fer-los créixer i a motivar-los.

líder a la oficina
Imatge de Free-Photos en Pixabay

(Entrada publica per Pablo Galera al seu blog personal el dia 7 d’agost del 2020).

Autor:

Pablo Galera | coach

Author

Pablo Galera Lozano