Som una organització sense ànim de lucre per a professionals de coaching que acompanyem en català.

Contacte

info@coaches.cat

Blog

Distincions en coaching

Què són?

En el coaching ontològic es parla molt sobre les qualitats que ha de tenir un bon coach, fan referència a les competències i distincions. En una altra entrada parlaré sobre les competències, que és més fàcil d’entendre i es pot trobar molta informació per Internet, però que volen dir quan parlen de distincions? D’això tracta aquesta entrada del bloc.

En el següent vídeo podeu trobar a Rafael Echeverría parlant sobre què és el coaching ontològic i indrodueix aquests termes:

En el minut 4:08 diu que quan algú li demana que li faci coaching ell entén que li estan demanant això:

“[…] Rafael tengo un problema, no sé cómo resolverlo, y dado que me han dicho que tú eres coach y que tienes distinciones y competencias que yo no tengo, te pido que por favor me ayudes a ver lo que no veo, para poder actuar de una forma que hoy no puedo.”

El llenguatge com a creador de realitats

Segons el coaching ontològic el llenguatge és una peça clau en la interpretació de l’ésser humà. El llenguatge és acció, pot crear i transformar. El llenguatge no només permet descriure la realitat sinó que també crea realitats.

Imatge de Gerd Altmann a Pixabay

Quan parlem utilitzem un nombre restringit i específic d’actes lingüístics universals, fem servir alguna de les formes del llenguatge següents:

Afirmacions

Descriu un fet que es pot comprovar, que pot ser verificat per una altre persona. Poden ser veritables o falses. Exemple: “Aquest any hem facturat un milió d’euros”.

Judicis

Es refereix a una interpretació de qui parla, per a la coordinació posterior d’una acció o per obrir noves possibilitats. Mai poden ser veritables o falsos. Exemple: “Podem millorar la qualitat dels nostres serveis”.

Peticions

Requereixen que alguna acció sigui realitzada durant un temps determinat. Estan associats a alguna condició de satisfacció. No son desitjos, demanen una resposta. Exemple: “Et demano que facis la feina en menys temps”.

Ofertes

Estan lligades a la voluntat de servei i relacionada amb la capacitat de convertir-se en una oportunitat per altres. Exemple: “Em faig càrrec de la neteja”.

Promeses

Son compromisos per a fer alguna acció que ha estat solicitada. Si no ha estat solicitada llavors és una oferta. L’incompliment d’una promesa impacta molt negativament a la imatge de qui la incompleix, i afecta greument a la confiança. Exemple: “Et prometo que tindràs l’informe demà a primera hora”.

Declaracions

És un compromís que es torna en possibilitat i fa que succeeixin coses diferents. Poden ser vàlides o invàlides en funció de l’autoritat de la persona que les fa. Exemple: “Començaré a estudiar una nova llengua”.

Imatge de jamesoladujoye a Pixabay

Qui disposi d’aquestes distincions bàsiques pot escoltar proactivament i pot coordinar accions més efectives. És capaç d’observar quan es produeix un trencament en la coordinació.

En resum, les distincions ens permeten percebre els matisos en les comunicacions, com per exemple el grau de compromís o saber si es tracta només d’una interpretació o d’un fet comprobable. Una distinció és per tant una possibilitat d’acció.

(Entrada publica per Pablo Galera al seu blog personal el dia 1 d’octubre del 2020).

Autor:

Pablo Galera

Author

Pablo Galera Lozano