Som una organització sense ànim de lucre per a professionals de coaching que acompanyem en català.

Contacte

info@coaches.cat

Blog

Coaching i salut mental; quan derivar

Aprofitant que el proper diumenge 19 de desembre tindrà lloc la 30a edició del programa solidari La Mataró de TV3 i Catalunya Ràdio, enguany dedicat a problemes de salut mental, des de l’Associació de Coaching en Català hem volgut posar el nostre granet de sorra per ajudar a aclarir les diferències entre el coaching, la psicologia i la psiquiatria. I és que, com a coaches, resulta clau saber quan derivar un client a un altre professional perquè les seves necessitats no poden ser cobertes mitjançant el coaching.

El punt de partida: derivar clients forma part del procés de coaching

Els coaches hem de ser plenament conscients dels nostres límits i reconèixer quan un client necessita un abordatge més enllà del que la disciplina pot oferir. És el cas de les persones que manifesten problemes de salut mental les quals han de ser adreçades a psicoteràpia inmediatament. 

En aquest sentit, cal recordar que disposem d’una eina, “l’acord de coaching” la qual és molt útil en aquestes circumstàncies, tant per al coach com per al seu client. L’acord no és més que una declaració explícita de l’abast del coaching i dels serveis que ofereix el coach al seu client, els quals han d’estar clarament descrits. Així mateix, el codi ètic que regula la professió ens obliga a la comunicació de les distincions entre el coaching i altres professions de suport, a més de la derivació del client a un altre professional quan sigui necessari. Derivar un client a psicoteràpia o un altre recurs és, doncs, part del procés de coaching. I, en aquest sentit, disposar d’una llista de professionals d’ajuda pot ser un recurs útil per al coach i el seu client (a l’apartat de recursos trobareu una proposta de recursos d’interès en aquest sentit).

Saber quan derivar a un altre professional

L’indicador més important per decidir si cal derivar un client a psicoteràpia o no és el seu funcionament diari.Es tracta de que ens preguntem: el tema que el meu client vol treballar, interfereix amb el seu dia a dia? I per funcionament del dia a dia ens referim a les activitats quotidianes com la cura personal, l’alimentació, la higiene, el treball, les tasques domèstiques, el lleure… Si un client no pot realitzar aquestes tasques amb normalitat és probable que sigui el moment de fer-ne una derivació. 

Les principals distincions entre el coaching i la psicoteràpia estan basades en el focus, el propòsit i les persones.

  • Focus. El coaching es focalitza en el present i es mou cap al futur, vers la visualització, l’èxit. La teràpia, en canvi, s’enfoca en  la psicopatologia, les emocions i el passat per entendre el present. 
  • Propòsit. L’objectiu del coaching sovint gira entorn la millora d’alguna àrea de la vida o l’aprenentatge d’alguna habilitat. La teràpia se submergeix en temes emocionals profundament arrelats i treballar per la curació de la persona o la recuperació del trauma. 
  • Persones. El coaching treballa amb persones que viuen la seva vida amb normalitat mentre que els terapeutes treballen amb persones que presenten algun nivell de disfunció, desordre o trastorn.

Així doncs, cal tenir molt present que el coaching no és teràpia i que un coach ni diagnostica, ni ofereix tractament. 

Atenció a les senyals o signes

Els indicadors més habituals que justifiquen una derivació a teràpia inclouen l’ansietat, la depressió, els trastorns de l’alimentació, el trastorn d’estrès posttraumàtic, l’abús de substàncies o addicció, les idees suïcides i els desordres de pensament. També quan observis que els sentiments bloquegen el client, que és incapaç de processar-los i que l’impedeixen prendre perspectiva i passar a l’acció. Si el client queda atrapat en un incident passat i sembla que no el pot superar, llavors, és probable que requereixi teràpia. I, en tot cas, sigues prudent i consulta si no n’estàs segur. Un mentor coach, un supervisor o un professional de la salut mental són persones idònies en aquest sentit.

Davant d’un conjunt de problemes, observa la durada, la freqüència i la intensitat dels símptomes. Si el client segueix tenint angoixa, persisteixen els símptomes, i es repeteixen els patrons negatius, cal fer una derivació a un professional de la salut mental el més aviat possible. I si creus que el teu client està en perill imminent de matar-se o lesionar-se a si mateix o altres persones, truca immediatament a la policia local o als serveis d’emergència. Si ells determinen que cal un professional de la salut mental, ja es posaran en contacte amb els serveis apropiats.

Per últim, tingues present i no t’oblidis que els clients tenen dret a la privadesa i a la intimitat pel que fa a la seva salut mental i al seu tractament, i per tant, mai hauries de compartir allò que el client ha compartit amb tu, tret que la situació impliqui un risc greu de lesió per a la persona o per a algú més.

Esperem que aquestes indicacions siguin útils per a l’exercici del coaching i tenir clares les limitacions de la disciplina. Davant de qualsevol dubte, des de l’Associació de Coaching en Català ens posem a la vostra disposició.

Aquest article ha estat elaborat a partir del document de la International Coach Federation, Referring a client a therapy: A set of guidelines, escrit per Hullinger i Di Girolamo l’any 2018. El podeu consultar a l’apartat de recursos: documents. 

Autor:

Marc Marín Cifré

Author

Marc Marín